پارامتر
هر پارامتر ، ویژگی عددی جامعهای است . پارامترها را با حروف یونانی نشان میدهند. مثلاً میانگین اجاره بهاهای آپارتمانهای دو اتاق خوابه در یک شهر معین یک پارامتر است آن را با حرف µ نشان میدهیم و مثلاً مینویسیم ۴۰۰۰۰=µ.
آماره
هر آماره ، ویژگی عددی نمونه یا زیر نمونهای است. آمارهها را با حروف لاتین نشان میدهند. مثلاً میانگین اجاره بهاهای یک نمونهی تصادفی ۴۰ تائی از آپارتمانهای دو اتاق خوابه در یک شهر یک آماره است آن را با حرف نشان میدهیم و مثلاً مینویسیم ۴۰۰۰۰=X بار همچنین میانگین اجاره بهاهای یک زیر نمونهی ۲۰ تایی از آپارتمانهای دو اتاق خوابه نوساز در آن شهر یک آماره است آن را هم با نشان میدهیم. مثلاً مینویسیم ۴۵۰۰۰=X بار
تفاوت پارامتر و آماره
پارامتر جامعه مقداری است ثابت و پایدار و تا موقعی که خود جامعه تغییر نکند ، پارامتر جامعه تغییر نمیکند. مثلاً تنها یک عدد بعنوان میانگین اجاره بهاهای آپارتمانهای دو اتاق خوابه ۱۰۰ متری استان مازندران وجود دارد ( مثلاً ۴۰۰۰۰ تومان ) . متأسفانه به دلیل حجم بزرگ بسیاری از جامعههای آماری مورد مطالعه پژوهشگران ، پرامتر جامعه را معمولاً به طور مستقیم نمیتوان محاسبه کرد. بنابراین ، پژوهشگران آماره به دست آمده از نمونهای را بعنوان برآوردی از پارامتر جامعه مورد استفاده قرار میدهند. مثلاً به استناد ۴۰۰۰۰=X بار برآورد میکنند که داشته باشیم ۴۰۰۰۰= µ ( برآورد نقطهای که به آن کمتر میتوان اعتماد کرد ) یا ۴۵۰۰۰>µ<35000 ( برآورد فاصلهای که به آن بیشتر اعتماد کرد. )
آماره مقداری است متغیر و ناپایدار بدین معنی که از یک نمونه به نمونهی دیگر تغییر میکند. مثلاً اگر ما ۵ نمونهی تصادفی ۴۰ تائی از اجاره بهاهای آپارتمانهای دو اتاق خوابه ۱۰۰ متری را در یک شهر معین برگیریم احتمالاً نمونههای ما پنج متفاوت خواهند داشت.